Man driving VW car in the dark. Dashboard is lit.Asigurările auto RCA și Casco în Regatul Unit

În Regatul Unit asigurarea auto este la fel ca cea din România; cum funcționează nivelurile de acoperire?

Răspunsul scurt la întrebarea ’în Regatul Unit asigurarea auto este la fel ca cea din România?’ este ‘nu’.

În Regatul Unit există trei tipuri diferite de asigurare:

  • Doar terții – ‘Third party only’ (TPO)
  • Incendiu și furt provocat de terți – ‘Third Party Fire and Theft’ (TPFT)
  • Cuprinzătoare – ‘Comprehensive’

Prima diferență majoră este că în Regatul Unit, șoferul are asigurare auto, nu mașina. Doar șoferii care sunt menționați pe polița de asigurare sunt asigurați să conducă mașina.

Confused.com Logo

Compară acum asigurările auto – ai la dispoziție un număr mare de oferte competitive în doar câteva min.

GoCompare Logo

Un site din Marea Britanie, foarte popular pentru compararea asigurărilor auto.

Asigurarea de tip Doar terții este similară cu Răspunderea Civilă Auto (RCA) care acoperă daunele provocate terților. Ca și în România, această asigurare este obligatorie din punct de vedere legal pentru orice posesor de vehicule în Regatul Unit. În Regatul Unit majoritatea orașelor și mașinilor poliției sunt dotate cu camere de Recunoaștere automată a numerelor de înmatriculare; aceste camere sunt legate la baza de date a asigurărilor. Dacă nu ai o asigurare auto sau taxă de drum pentru Regatul Unit, se va trimite o avertizare automată. Acesta este de obicei un semn bun pentru forțele de poliție britanice că trebuie să oprească mașina.

Acest tip de asigurare te asigură pe tine în cazul unui accident pentru costurile reparațiilor ce trebuie efectuate dacă nu ai nicio vină, de exemplu, dacă cineva te-a lovit din spate.

Asigurarea în caz de incendiu și furt provocate de terți acoperă toate cerințele minime legale rutiere ale asigurării RCA și suplimentar îți asigură mașina dacă este deteriorată de foc sau furată. De obicei, în Regatul Unit, dacă mașina ta a fost furată și poliția nu o găsește în 30 de zile, asigurarea va plăti. Ar trebui să verifici polița ta pentru aceste detalii.

Cuprinzătoare, altfel cunoscută și sub numele de asigurare auto pe deplin cuprinzătoare

Aceasta îți protejează vehiculul precum și daunele provocate terților și este similară cu polițele de asigurare auto RCA + Casco din Romania. În Regatul Unit este adesea mai ieftin să îți faci o asigurare auto pe deplin cuprinzătoare deoarece companiile de asigurări consideră că posesorii lor își vor proteja mașinile și prin urmare vor fi șoferi mai buni.