UK car registration and insurance documentsDocumente pentru asigurarea auto

Certificatul de asigurare (Polița de asigurare auto)

Majoritatea certificatelor de asigurare auto din Marea Britanie  sunt în format PDF și sunt trimise clientului prin e-mail. Cu toate acestea, dacă ai un certificat de asigurare, însă asigurarea este anulată de către asigurator , poliția descoperă  acest lucru prin intermediul sistemului  de Recunoaștere Automată a Plăcuțelor de Înmatriculare (ANPR) și Baza de Date Publică privind Asigurările Auto (MID).

Confused.com Logo

Compară acum asigurările auto – ai la dispoziție un număr mare de oferte competitive în doar câteva min.

GoCompare Logo

Un site din Marea Britanie, foarte popular pentru compararea asigurărilor auto.

Recunoașterea Automată a Plăcuțelor de Înmatriculare, sau ANPR, este pusă în practică pe scară largă pe întreg teritoriul Marii Britanii pe drumurile principale, căile principale de acces în orașe și,  mai nou, pe majoritatea mașinilor de poliție. Dacă ai urmărit vreodată reality show-uri precum “Interceptori de poliție” sau “Patrule pe autostradă”, atunci când identifică un vehicul neasigurat sau pentru care nu s-au plătit taxele, se poate auzi  faimoasa frază de la The Flintstones “yabba dabba doo”.

MID este registrul principal al tuturor vehiculelor asigurate din Regatul Unit al Mării Britanie și este utilizat  de către Poliție și DVLA pentru a pune în aplicare  legile  de asigurare auto. Dacă ești prins că utilizezi un autovehicul neasigurat pe drumurile din Marea Britanie,  poliția are dreptul  de a opri  autovehiculul și pe deasupra poți suferi următoarele consecințe :

  • amendă fixă de 300£
  • confiscarea autovehiculului
  • urmărire penală , cu posibilitatea unei amenzi nelimitate și anularea permisului de conducere
  • o taxă de 150£ pentru înapoierea maşinii  și dovada plății asigurării corespunzătoare
  • obligația de a încheia o asigurare mai costisitoare  dacă ești prins conducând neasigurat
  • 6 puncte de penalizare adăugate la permisul tău de conducere.

Este important de remarcat și legislația privind  Continuous Insurance Enforcement (CIE). În  Marea Britanie, deținerea  unui vehicul care nu are asigurare, cu excepția cazului în care ai anunțat Agenția  de Autorizare a Conducătorilor şi Vehiculelor (DVLA) că vehiculul tău nu este utilizat şi deții  o notificare obligatorie de scoatere din circulație (SORN).

În cadrul schemei CIE, atât  DVLA cât și  Motor Insurers Bureau compară evidențele cu baza de date privind asigurările auto pentru a identifica vehiculele neasigurate și pentru a trimite scrisori. Acolo unde locuiesc, văd adesea vehicule cu roțile blocate de către  DVLA sau pe punctul de a fi ridicate pentru că nu sunt asigurate sau nu au taxele plătite .

Dacă primești o scrisoare de asigurare (IAL) și nu  te conformezi sfaturilor, consecințele pot fi  următoarele:

  • Un avertisment fix de penalizare de 100£
  • Vehiculul tău este blocat , confiscat și casat
  • O urmărire penală și o amendă maximă de £1000.